11 непопулярни, но великолепни места по Българското Черноморие

 Дойде ли юни месец, идеята за море става все по – осезаема. Топлите слънчеви лъчи ни карат да мечтаем за звуците на морските вълни, полъха на бриза и забавните вечери с приятна компания край морето. И докато чакаме да дойде заветната дата, на която стартира отпуската и официално да се превърнем в русалки, ето няколко невероятни местенца на родна земя, които заслужават да се превърнат в крайната ви дестинация това лято 🙂
ДУРАНКУЛАК – най-северното българско черноморско селище, разположено на 18 км от Шабла и на 6 км от границата ни с Румъния. Името на селото е с турски произход и се превежда “стоящо ухо“ заради формата на езерото, което се намира до него. Югоизточно от Дуранкулак се намира Дуранкулашкото езеро – едно от най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни.
Уникалното тук  е изграждането на първия праисторически музей на открито в България. На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е.
 
 
ШАБЛА – намира се на около 25 км от границата с Румъния и на 80 км от Варна. В миналото града е бил древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. Тук се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт, от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра. В морето, около града, има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолозите. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.
 
 
 
ТЮЛЕНОВО – живописното селце се намира до гр. Шабла, на 80 км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг. Известно е с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. За онези, които търсят по – диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм. Старото наименование на селото е Калъч кьой (”село на сабята”). През 1942 г. селото е преименувано Тюленово заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.
 
 
 
 
БОЛАТА –  помещава се между нос Калиакра и село Българево. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Плажната ивица е част от резерват, над който минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа – Виа Понтика.
Плаж Болата е известен и като място за гмуркане.
 
 
 
БАЛЧИК –  един от най-древните европейски градове. Разположен на 40 км от Варна и на 20 км от Каварна. Основан е преди 26 века от гръцки колонисти под името Круни. През VІ в. пр.Хр. градът бил наречен на гръцкия бог на виното и веселието Дионис – Дионисополис. От периода на румънската окупация е останала най-голямата забележителност на Балчик – „Двореца“ – бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Резиденцията е построена през 1924 г. В границите на резиденцията е разположена и Ботаническата градина – другата голяма забележителност на града.
 
 
ЕМОНА И НОС ЕМИНЕ – Нос Емине се намира на 54 км северно от Бургас и е най-източната точка на Старопланинската верига, там планината среща морето.  Той е и най-бурният нос по нашето Черноморие. Село Емона носи името си от древногръцкото име на Стара планина – Аемон. Липсата на хубав път от до  Емона е основна причина селото да запази своя автентичен облик.
 
 
ПОМОРИЕ – намира се на 22 км от Бургас и е сред най -популярните дестинации през летния сезон. Още от миналото районът е бил прочут с лечебните свойства на калта, добивана при производството на сол в Поморийското езеро. Известни са и лечебните качества на минералната вода в града. Вдясно по пътя от Поморие за Бургас се намира Поморийската куполна гробница. Тя впечатлява с архитектурата си и е единствена по рода си на Балканския полуостров.
 
АРКУТИНО – плажът е част от резерват Ропотамо и е сгушен между Созопол и Приморско. Характеризира се с красива и обширна плажна ивица, където расте пясъчна лилия. Водата е много чиста. От плажа се вижда остров Свети Тома. Има сърф училище. Беглик таш (скално светилище от блокове с различни размери и форма) е на около 7 км от Аркутино.


 
 
ЛОЗЕНЕЦ –  намира се на 70 км от Бургас. Градът е разположен в подножието на Странджа планина, между Царево и Китен. Селцето съчетава невероятни природни дадености – море, планина, гори, реки. Идеално място за една спокойна и приятна почивка. Тук се намира и раят на сърфистите в България – къмпинг Корал.
ВАРВАРА –  чаровно селище, разположено на брега на Черно море в подножието на връх Папия в Природен парк „Странджа„. Селото предлага дълъг летен сезон и красиви пейзажи. Пясъчната ивица е малка, но е една от най – красивите и уютни по Южното Черноморие. Скалисти заливи с подводни рифове и пещери са любимо място за гмуркане и подводен риболов.
 
 
 
СИНЕМОРЕЦ – на 5 км южно от  Ахтопол и на 95 км от Бургас.  Разположен на живописен полуостров на десния бряг на голямата и пълноводна река Велека. На 5 км южно в посока Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция  – Силистар. Той е сред най-красивите заливи у нас. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м и е покрит е със златист пясък.
 
 


Всяко едно от тези места е уникално по своему и ще ви предостави страхотни емоции. Аз лично, не мога да избера само едно, затова час по – скоро събирам джапанките и банският за една шеметна обиколка на крайбрежието 🙂 А на вас пожелавам чудесно лято!

*Снимки: интернет

11 непопулярни, но великолепни места по Българското Черноморие

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии