Бягство в Троянския Балкан

Преди няколко дни се върнах от едно уникално селище – Азарея. Състой се от 6 малки дървени къщички, като от приказките, скътани между невероятните пейзажи на Троянския Балкан. Обстановката там е като извадена от някоя приказка – спокойствие, планински свеж полъх, пеещи птички, една мързеливо-гальовна котка, релаксираща тишина, безброй цветове… Какво по – добро място от това, да се научиш да медитираш… Бога ми, до тогава не знаех какво блаженство е да изпиеш сутрешното си кафе в такава атмосфера!

Azarea houses
В центъра на селището има лечебна пирамида, чийто списък те запознава на коя страна да седнеш, за да повлияеш на дадена част от тялото си. 

Азарея къщички

При разговора си с управителката разбрах, че най – натоварени периоди в селището са юли – август и декември – януари. Тя бе така добра да ни разкаже малко история за Азарея и какви мероприятия се организират там. Също така ни насочи, че около селцето има новопостроена екопътека, която е дело на собствениците на въпросното селище. Не я пропуснахме разбира се, оказа се изключително приятна местност за слънчеви есенни разходки.

girl on a swing in the woods

Гора с много дървета

Изоставена къща насред гората

Колкото и думи да използвам, за да опиша самите къщички, все ще са малко. Не само външната обстановка е приказна – вътре цари уют, романтика и топлота. Двуетажните съкровища имат различни имена, съответно носещи различен дух на посетителите си. Но която и къщурка да изберете, със сигурност няма да съжалите! На мен грам не ми се тръгваше обратно …

вечерен прозорец със свещи по перваза и две чаши вино

forest view
На прибиране решихме да продължим странстванията си из природните (и не само) чудеса на България и посетихме няколко интересни местенца: минахме през Музея на Народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, който се оказа леко прехвален, но все пак имаше доста интересни експонати.

museum-Troyan-exponat
museum-Troyan-stairs

museum-Troyan-table-with-chairs

museum-Troyan-womens-traditional-costume

Изкачихме безчет баири докато стигнем до Беклемето – Арката на свободата, но определено още 100 пъти ще ги кача! Това място е вълшебно – до хълмчето се стига по път, осеян с доста завои. Самата арка, висока 35 метра, се издига в приказно място – редица от върхове и поляни, пълнещи окото и душата. В центъра на хоризонта, планина и небе страстно се преплитат в неописуема картина! Една от най – хубавите гледки, които съм виждала!…

Beklemeto-arch-of-freedom
Beklemeto-arch-of-freedom-view
Последен в краткият ни тур бе средновековния град – крепост Хоталич. Стигнахме там в късния следобед и с цел да хванем залеза от върха на крепостта, изкачихме няколкостотинте стъпала до върха на бегом, от което само си докарахме страшна мускулна треска и неистово задъхване. Оказа се, че гледката към залеза е много по – хубава отдолу – установихме го, когато тръгнахме към колата.
От импровизираната ни разходка се обзаведохме с няколко домашни сладка и мед, които купихме от един мил човек по пътя към Беклемето; куп сполучливи снимки, но най – важното бяха пълните ни души и чувството за така вълшебното спокойствие, с което планината ни зарежда. Троян и околността бяха едно чудесно решение за отдих в последните слънчеви октомврийски дни …