Гърция, мой втори дом!

Голямата ми любов към Гърция започна преди мноооого години. Още от приема ми след 7-ми клас в ново училище, през разузнаване онлайн на гръцките ширини и достигайки момента на първото ми посещение там. Това бе образователен семинар, на който видях и научих толкова неща и още толкова записах за следващият път 🙂 Сега, нека ви разведа накратко из гръцките светилища:

Първа спирка бе Янина (Йоанина). Едно красиво и спокойно градче, запазило в себе си автентичността.

Светилището Додони. Има легенда, че дървото горе е Първото дърво.( но такива първи дървета има на още на още няколко места в Гърция, така че достоверността е доста малка ) А планините там са божествени! 

След това стигнахме до перлата на Пелопонес – моста Рио Антирио. Най-големият мост в света, с дължина 2252м. , издържащ на земетресения над 7-ма степен по скалата на Рихтер, на сблъсък с кораби. Мостът-мечта на основоположника на съвременния гръцки парламентаризъм и реформатор на гръцката държава от последните три десетилетия на 19 век – Харилаос Трикупис.

Следващата спирка бе чудесният град Патра. За съжаление, разполагахме само с 40 минути да разгледаме града, което е ужасно малко. Успяхме да видим само главната пешеходна улица и един от най – големите православни храмове – църквата ” Св. Андрей”.
Отправихме се към Олимпия – люлката на Олимпийските игри. Екскурзовода бе така добър да ни разведе из всяко кътче на храмовете на Зевс и Хера, стадиона, както и музеят.

На следващият ден стигнахме в Микена – мъничко, но пълно с чудесни експонати место. Посетихме Гробницата на Агамемнон, акрополиса, музеят и един много интересен хотел, чийто собственик бил приятел на археологът Хайнрих Шлиман, откривател на останките от Троя. В този хотел се събират подписите на всички гости, а обръщайки страниците назад се намират тези на Агата Кристи, няколко царски особи, Джоан Роулинг и много други.

Спряхме се и в Епидавър да разгледаме театъра.
Вечерта пристигнахме в Атина, но този огромен лабиринт ще бъде обект на друг пост.
Достигнахме и до най – южната точка на областта Атика – нос Сунион. Изключително вълшебно кътче!
Последната ни спирка бе божественият Делфи.Освен спиращата дъха гледка и чистият въздух, тук има и страхотен енергиен ресурс. Самото светилище излъчва неуписуеми вълни.

С музеят на Делфи приключи първото ми пътешествие в Древна Гърция. Беше излючително образователно и в същото време разтоварващо. Определено запали фитила у мен, за обхождане и на останалата част от Гърция, която никак не е малко. 

Надявам се разходката, която ви предоставих да е интересна 🙂

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии