Как планираме пътуванията си

С течението на годините и изминалите пътувания, съм стигнала до едно заключение за себе си – предпочитаме да планираме предстоящите ни пътувания и да изготвям детайлна програма, за да си спестим излишно лутане и разочарование по време на престоя. Винаги може да се случи нещо извън плана, но едно е да се радваш на спонтанните моменти, друго е да не знаеш накъде да поемеш от летището или да си прекосил целият град, за да видиш само затворените врати на галерията.

Не че не съм изпробвала и другият вариант, напротив. Но той определено не работи в моя полза, особено когато съм с повече от един спътник. А и така, след приключване на самото пътуване ми остава нещо като пътепис – спомен, по който да се ръководя при евентуално бъдещо посещение.

И така, планирането на едно пътуване стартира много преди да е започнало самото пътуване. При мен, колкото по – далечна и непозната е дестинацията, толкова повече време отделям на проучване и планиране. По – долу ви представям примерен план, по който се ръководя:

1.Опознаване на дестинацията

Най – важната част е да разберете къде отивате. Да се запознаете с  традиции, характер, закони, да проверите главната информация за дестинацията, да прочетете малко история дори. Тук поставям фактори като кратка история, характерни особености, валута, часова зона, дали се намира във или извън ЕС, рестрикции за снимане и летене с дрон. Климатичните условия са другата важна точка, която ми помага и при определянето на датите на пътуването. Дали ще е сух или влажен период, какви дрехи ще са необходими, дали въобще времето ще е благоприятно за дълги разходки. Не на последно място проучвам кога са националните празници и големи фестивали, защото в подобни моменти може доста места да са затворени и потока от туристи да е по – голям от обичайното. Накрая преглеждам графики кога цените на билетите и хотелите вървят надолу. Облаги от тези спестявания много – допълнителна нощувка, малък шопинг или посещение на някое малко по – скъпо място.

2. Изготвяне на списък със забележителности и места, които искаме да посетим.

Тук започва великото ровене – Pinterest, травъл сайтове, блогове.  Любими са ми така наречените “hidden gems” или „explore like local” класации, защото там са събрани едно от най – интересните и не толкова известни места от хора, които или са местни или вече са били там. След като положа някакви основи, отварям картата и започвам да я разглеждам обстойно, търсейки, нещо , което не е споменато в прочетените материали или което би ми допаднало. Нямате идея за колко красиви места не се говори в подобни статии, затова винаги правете свое проучване.

Свършила съм с голямото претърсване и имам готов списък от поне десет места, които желая да посетя. Сега започва проучване за всяко от тях – адрес, работно време, достъпност, вход, отстъпки, събития, почивни дни. По – късно, това ще ми помогне и в съставянето на дневния маршрут. Някои големи архитектурни забележителности в Европа са затворени през студените месеци или не работят ( магическите фонтани в Барселона работят от март до октомври). В Рим пък, всяка последна неделя от месеца входът за Ватикана и доста други забележителности, е свободен.  Работното време също е от голямо значение, някои галерии работят само сутрин или следобед. За други пък се чака на опашка с часове, което ми напомня за препратка към 4-та точка от плана – предварителното закупуване на билети онлайн.

3. Примерен маршрут – дневен, по часове

Това е най – трудоемката  и дълга част. Много неща трябва да бъдат съобразени – близостта на различните обекти един до друг, работното време и достъпността им с градски транспорт или както предпочетете да се придвижвате. Моята стратегия е да започвам от по – далечното към по – близкото. За маршрута из Малта, първият ден бе отреден за остров Гозо, който се намираше най – далеч от мястото, където се бяхме настанили – Слиема. Та така, правя си въображаем кръг и започвам от вън навътре. Логиката е следната – първите дни, покрай еуфорията и любопитството, умората не се усеща. Тогава можете да прекосите Санторини от край до край без да каталясате(изпитано). Последните дни отделям за близко намиращи се обекти или разходки из местността, където сме се настанили. Те са по – лежерни, не се налага ранно ставане и навъртане на стотици километри.

Относно времевото разпределяне – започвам от закуската и приключвам с вечерята. Съобразявам външните забележителности да са през светлите часова, а галериите и музеите, където има собствено осветление, за късния обяд до вечерта. Отново, пак съобразени с работното време.

За придвижване из дестинацията често избираме градският транспорт, ако има такъв, разбира се. Почти навсякъде има доста развита градска мрежа, която е в пъти по – бърза и евтина от наемането на кола или моторче. Единствено от и за летището има отделен транспорт, който пак бива или влак или автобус. Ако обаче ще наемаме кола, резервираме я още преди да заминем и избираме точка за взимане и оставяне да бъде летището, като най – удобен вариант. Моят съвет е хубаво да проучите рент фирмите, като проверите отзивите на клиентите и големината на депозитите. Не искате да олекнете излишно с 500лв. още преди да е започнала почивката ви.

И все пак, на почивка сте, не претоварвайте себе си и спътниците си с безкрайни маршрути. Преди всичко, целта ви е да се наслаждавате на новите гледки и усещания, не да се върнете пребити от път и вървене. Направете си го забавно, нищо не е на всяка цена!

15 most instagramable restaurants in London

4. Места за хапване и събития за посещение

Дали ще наемете апартамент с кухня, за да можете сами да си готвите или ще предпочетете да се храните само в ресторанти; дали ще си букнете хотел с изхранване или пък ще го давате на бургери – зависи изцяло от вас и вашите нужди. От лично наша гледна точка предпочитаме да букнем само закуска, защото ни улеснява началото на деня. През останалото време опознаваме вкусовете на дестинацията – традиционни ястия, сладки, улична храна. По мое мнение, това е един от най – добрите начини да се запознаеш с дадена култура. За да намеря добри места, отново на помощ идва Pinterest и стотиците пътешественици, минали през тези главоблъсканици. Има толкова скрити малки заведения, в които можеш да усетиш автентичният дух на мястото посредством пленителни вкусове.

Що се отнася до интересните събития, които може да посетите, докато обикаляте дадена дестинация, това е лесно достъпна информация в интернет. Ако ли не, то на место можете да намерите културни програми, често се разпространяват из централната част на града или в някой обект. Има и мащабни събития, за които специално се предприемат пътувания, като фестивалите. Ако ще пътувате за такъв, то имайте предвид големият поток от други, дошли за същото събитие и евентуалното запълване на хотелската част. Както и фактът, че повечето фестивали са с билети, които се разпродават много преди началото на самото събитие. Резервирайте от рано, за да не останете разочаровани.

5. Бюджетиране

Дойде време и за цифри! В тази част на плана, попълвам всеки разход, който правим за пътуването. От закупуването на билетите и букването на място за настаняване през билетите за транспорт и входни такси за забележителности до дневен бюджет. Обичам всичко да е записано прегледно и да водя статистика за разходите ни преди и по време на пътуване. Така мога да предвидя почти с точност колко средства ще са ми необходими за следващото мечтано пътуване.

6. Полезни линкове и информация

След цялата информация, която ви споделих, едва ли бихте могли да запомните всичко. А представете си колко повече неща за помнене има при изготвянето на конкретна програма. Точно по тази причина винаги запазвам линковете, от които съм почерпила информация и официалните сайтове на обектите, включени в списъка ми. Нещо като „използвана литература“ за планирането ми. Така имам лесен достъп до тези извори, ако се наложи да проверя нещо в последствие. Накрая запазвам файла, в какъвто формат ми е удобно, качвам го в Google диск и го споделям с останалите участници в пътуването, които могат свободно да го свалят, разучат и дадат мнение или идеи за промяна. Лесно, бързо и само на един клик разстояние!

Това бе планът, който ми помага всеки пък за по – доброто организиране на пътуванията ни. Може да изглежда трудно, но със сигурност си заслужава! Покрай проучванията съм попадала на страхотни блогове, които и до сега следвам. А на терен най – много се усеща промяната – времето стига за всичко, парите не свършват ударно в първия ден и не прекарвате излишно време в чудене с въпроса “А сега накъде?”. Надявам се тази рутина да бъде толкова полезна и на вас, колкото е на мен.

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии