В Солун за уикенда – малък наръчник

На 29-ти и 30-ти април, в Солун се проведе първият Streetfood Festival. Нямаше как да пропусна подобно събитие, а и Гърция винаги е добро решение, така че с няколко дружки организирахме набързо пътуване за почивните дни.

Пътувахме с коли – 2, като пътя София – Солун – София излезе по 20лв./човек. Резервирахме един огрооомен апартамент през Airbnb, който хем ни побра безпроблемно (бяхме 9), хем беше невероятен. Престоя за 2 нощувки ни излезе по 57лв./човек.
Времето не бе особено благосклонно. Бе топло, но валеше от време на време. Пoради дъжда и не можахме да разгледаме доста от забележителностите. Въпреки това, пак успяхме да се насладим на красотата на този мащабен град. Ето няколко насоки от мен, при бъдещето ви посещение в Солун:
✯  Чадърите – странна и в същотото време интересна инсталация.
 
 
Бялата кула – емблемата на града. Освен че е красива отвън, предлага величестване гледка от върха си. Входа е 2 евро.
 
 
Арката и ротондата на Галерий
 
 
✯  Църквата “Ἁγία Σοφία” 
 
 
Бит пазара – невероятно място, изпълнено с кокетни заведения. През деня е почти безлюдно, с изключение на няколкото антикварни магазина, в които могат да се намерят големи съкровища. Вечер обаче, придобива съвсем друг облик – претъпкано от празнуващи и шумни хора – най – доброто място да опознаете гръцката култура. Тук е трудно да се намери място след 22:00 ч. Която и таверничка да изберете, няма да сбъркате. Цените са предимно доста евтини.
 
Разходка с корабче – супер приятно преживяване! Независимо дали е сутрешно кафе или следобеден аперитив, винаги е добра идея да се повозите с някое от тематичните корабчета, чакащи ви на пристана до Бялата кула. Билета е консумацията ви, която не трябва да е по – евтина от 3 евро (то и такива напитки няма в менютата), а разходката трае 30 минути, като може и да повторите 🙂 Вземете си връхна дреха, защото бриза се усеща стабилно на кораба.
Сладкарница Теркенлиседва ли някой не е чувал за нея и не я посещавал. Тълпите са многолюдни, а козунаците им са известни из цяла Гърция, че дори и в България. Вътре има какви ли не изкушения – сиропирани сладки, сладолед, козунаци, кексове, солени печива. Имайте търпение, защото никога не е празно, но пък определено си заслужава бутаницата. Най – посещаваната е на площад Аристотелос, но има още 3 локации в града, така че те са вариат да избегнете суматохата.
Площад Аристотел – постоянно оживената пешеходна зона, пълна с много и различни магазини, заведения, сладкарници и забележителности. Изгледа към морето го прави още по впечатляващ. Потъркайте златния палец на крака на статуята на Аристотел – вярва се, че дава мъдрост 😉
✯  Статуята на Александър Македонски
 
 
Малките улички и старите сгради – невероятна магия витае около и по тях. Голяма част от сградите в автентичен архитектурен стил са в добро състояние и са действащи заведения, магазини или административни центрове, но дори изоставените са чаровни. Тук, както в Атина, уличното изкуство е на почит.
Колкото до фестивала, той бе невероятно яко преживяване. Опитахме храна от различни краища на света, поговорихме си с местните и пийнахме освежаващи разхладителни чайчета. Определено си заслужаваше да го посетим! Очакваме следващият догодина 🙂
Града е еднакво красив както през деня, така и през нощта. Типично за солунчани е късната среднощна разходка по пристанището около Бялата кула до чадърите.
Пазете се от продавачите на гривни. Бъдете внимателни и със заведенията – по крайбрежната има много красиви, но някои от тях са туристически клопки.  Посетете квартала Лададика – безчет стари складове сега са преустроени в огромни барове и дискотеки –  люлката на нощния живот в Солун.
В крайна сметка, Солун определено не е дестинация за два дена – не може да се види всичко, но можете да добиете представа за културата и нравите на солунчани. Цветове и лица много, бъдете изследователи! 🙂
*Снимки: предимно аз. Благодаря на Митко за клипа!

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии