Пътеводител из Велико Търново

Първото ми посещение във Велико Търново бе преди около 4 години. Оттогава насам, по стечение на едни или други обстоятелства, го посещавам поне веднъж месечно. За цялото това време, все още не съм успяла да го обходя изцяло.

Това е един от онези градове, скрили много пластове у себе си – вековна история, полъха на модерното време, млад характер и живописни панорами. Освен всички това, е облагодетелстван и откъм климатични условия. Естествените планински ограждения и река Янтра допринасят за цялостната картина. Има десетки  спиращи дъха панорамни гледки – можете да им се насладите на спокойствие , седнали на някой площад или пък любувайки се на чаша прохладна напитка в някое приятно заведение. Поради многообразието си, града би могъл да задоволи почти всеки вкус. А ето и моят списък “must go” места:

Забележителности

Архитектурно-музеен резерват Царевец –  Комплексът представлява всички запазени останки от великата българска столица Търново. Днес могат да се видят крепостните стени и портата на средновековния град, част от царския дворец, Балдуиновата кула и напълно реставрирания патриаршески храм “Възнесение Господне”. емблемата на града, разположен на величествен хълм. Почти всички важни събития се провеждат тук.
Работно време: 08:00 – 19:00.
Билет: 6лв.
 
– Мултимедиен център “Царевград Търнов” – Уникален за България, този център е разположен на два етажа и приютява в себе си 29 скулптурни фигури на знакови исторически личности.
Работно време: понеделник: 12:30 – 17:30, вторник-петък: 09:30 – 17:30, събота-неделя: 09:30 – 16:00 Билет: 10лв. Адрес:  ул. „Никола Пиколо” № 6
 
– Църква  „СВ. 40 мъченици” и манастирски комплекс „Великата Лавра” – построена и зографисана по волята на българския цар Иван Асен ІІ, в чест на голямата му победа над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. В средата на ХІІІ в. около храма се създава царският манастир „Великата лавра”. Знаменитата търновска църква е център на редица важни събития. В нея се намират едни от най-емблематичните паметници на българската историческа памет – колоните на хан Омуртаг (815–831) и на самия цар Иван Асен ІІ с известните надписи върху тях. Не съм голям почитател на обикалянето на църкви, но тази определено си заслужава вниманието. Близко до Царевец е и по пътя надолу към нея можете да се насладите на прекрасна гледка.
 
 
 
– Владишки мост – построен през XVII век. Името му произлиза от това, че е близо до Търновската митрополия. Мостът е една от забележителностите на града, защото от него се откриват невероятните гледки на околността. Оттам се хвърля богоявленският кръст в река Янтра. В непосредствена близост е до църквата “Св. 40 мъченици”.
 
 
 
– Археологически музей – тук е представена експозицията “Търновград – столица на България XII – XIV век”. Изложените в нея археологически паметници илюстрират хилядолетната история и култура на Великотърновския регион, като акцентът е поставен върху периода, когато градът е столица на българската средновековна държава.
Работно време: 09:00 – 18:00.
Билет: 6лв.
Адрес: ул. „Силвестър Пенов“

– Архитектурно-музеен резерват “Трапезица” – Трапезица е кварталът-крепост на столичния Търновград, разположен северозападно от Царевец. От три страни е опасан от плавните меандри на река Етър (Янтра). Естествено защитен от високия скален венец, хълмът Трапезица имал здрави крепостни стени, които следват неговите извивки. Има площ от около 80 дка.
Работно време: Април-Октомври: 8.30 – 19.00, Ноември-Март: по предварителна заявка за организирани групи.
Билет: 6лв. (комбиниран с фуникуляра – 16лв.)
Адрес: Кв. “Асенов”
 

– Музей “Възраждане и учредително събрание” – В него се пазят множество снимки, оригинални документи и материали, свидетелстващи за богатото и бурно минало на Велико Търново от 15 – 19 век и през епохата на Възраждането. Сградата е на бившия конак, изграден от Колю Фичето.
Работно време: 09:00 – 18:00.

Билет: 6лв.

Адрес: площад Съединение № 1

Самоводска чаршия – пресичайки булеварда и пристъпвайки в чаршията, моментално губите представа за 21-ви век и се връщате години назад. Тук всичко е автентично и изключително добре запазено – от грънчарницата до шекерницата. Изключително живописно място!
 
 
 
– Хан “Хаджи Николи” – неизменна част от културно-историческото наследство на България и безспорен архитектурен шедьовър от епохата на Възраждането. Построен е през 1858 г. по поръчка на търновския търговец и участник в борбата за независима Българска църква хаджи Николи. Проектът и строежът са дело на майстор Колю Фичето. Ресторанта с лятната градина  на партерното ниво е много романтично издържан, а на следващите нива се помещават музей и галерия.
Работно време: 10:00 – 00:00.
Адрес: ул. Георги Сава Раковски 19.
 
 
 
– „Сарафкина къща“ – Построена е през 1861 г. Предназначена е била за жилище и работно място на Димо Сарафина. По-известна с името на съпругата му Анастасия като къщата на Атастасия Сарафката или Сарафкитана къща. През 1965 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. От 1981 г. Сарафкината къща е музеен обект, където се представят етнографски изложби.
Работно време: 09:30 – 17:30, почивни дни: неделя и понеделник.
Билет: 6лв.
 
 
– Улица “Гурко” – това бе първата ми любов в града – прекрасна улица, осеяна с кокетни къщи и  съхранила възрожденските традиции за красота и домашен уют. По прозорците на къщите са разположени кокетно саксии с мушката, бръшлян, виещи се лозници, засадени на всяка педя свободна земя. Улицата е украсена с чешми и фенери. Ако слезете по стълбите на долното ниво, ще се озовете на една пътечка сред природата, по протежение на река Янтра – живописни гледки, даже и водопадче има, че и на старите жп релси може да се порадвате – силно препоръчвам разходка там!
 
– Художествена галерия Борис Денев – една от най-старите и най-богатите галерии в България. Създадена е с цел да се събират и съхраняват творби на български художници и за да се проследява развитието на българското изкуство през годините. Разположена на прекрасно централно място, в парк “Асеневци”, от нея се открива една от невероятните панорами, а от едната и страна е и входа към парк “Света гора”. Лятото има открит бар, разположен на едната й страна.
Работно време: вторник-неделя: 10.00 – 18.00, почивен ден: понеделник.
Билет: четвъртък – безплатен.
Адрес:  ул. „Александър Стамболийски“.
 
 
– Паметник Асеневци –  посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Построен е през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България. Притегателно място за мног от младите хора в града, поради разположението и гледката, разкриваща се от него.
  
 – Стамболов мост – свързва сегашната централна част на града с хълма Света гора. От него се разкрива чудесна гледка към старата част на Велико Търново. Строежът на съоръжението е започнат през 1892 г. Височината му 37 м. Организират се скачания с бънджи. Ююбимо място на тийнейджърите. Всяко лято вечер той се превръща в писта за състезание на скейтъри, ролери и кънкьори. Мостът е предпочитано романтично място и на много влюбени двойки.
 
– Паметник Майка България – Създаден в знак на почит към загиналите участници в четири войни – Руско- турската, Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война. Намира се в самия център на града.
 

? Събития 

– 22 март – Празника на града – отбелязва се със светлинно триизмерно шоу (3D Mapping светлинно шоу) върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев”. Продължителността на шоуто е около 15 минути. Използват се 7 монохронни, 2 сини лазера, RGB лазер. В осветлението участват 120 устройства, които са разположени на всички площадки около паметника „Асеневци”. В началото започва със светлинна част, която прелива в 3D mapping с особено впечатляващ финал.

– Една седмица от втората половина на месец юлиМеждународният фолклорен фестивал 

април – Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“
– 11 – 21 Май – Старопланинският събор „Балкан фолк“
–  8 юли – 8 септември – Фестивал „Сцена на вековете“
– 22 септември – Празникът по случай обявяването на независимостта на България – отбелязва се с аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”–  уникална атракция за Европа. Подобни спектакли има на не повече от три места по света. Провежда се на Царевград Търнов. ( празненствата по случай празника продължават 4 дни)
– 29 септември – 1 октомври – Сребърна Янтра – Международен конкурс за млади изпълнители
 

?? Паркове

– „Света гора“ – най големия парк в града, разполагащ с редица различни забавления, заведения и огромна панорамна точка.

– „Марно поле“
 
– „Ксилифор“
 

– „Асеневци“ 
 

?? Заведения 

Его 1 – Работно време: 10:00 – 24:00. Адрес: ул. „Независимост” 17
Щастливеца – Работно време: 11:00 – 01:00. Адреси: ул. “Христо Ботев” 3;  ул. “Стефан Стамболов” 79
– Бирария “Сити Пъб” – Работно време: 08:00 – 24:00. Адрес: ул. “Христо Ботев” 15
– Малкия Интер – Работно време: 08:00-23:00. Адрес: ул. Иван Вазов 22
– Vogue. Cafe Music Bar – Адрес: ул. Христо Ботев 1
– 23.Cafe Joy Happiness – Адрес: ул. Рафаил Михайлов 1
– Jack club
– Spider club
 

? Хотели 

Това бе “малкият” ми списък с места, които си заслужават да бъдат посетени във Велико Търново. Със сигурност има още, но за сега съм открила само тези и смятам че са едно добро начало за новите гости на града.  Както се вижда от изброените горе неща, има по нещо за всеки. Града не спи, оживен е през повечето време и никога няма да скучаете тук. Надявам се да си прекарате страхотно! 🙂
 
* Снимките са направени от мен.
** Тази статия НЕ е спонсорирана!