Човешки храни, които кучетата могат и не могат да ядат

Имате ли куче? А случайно то да е капризно по въпрос за храната си, да е инатливо? Чудите ли се как да му разнообразявате храненнията, че да поддържате апетита му и в същото време да го захранвате здравословно за неговия организъм? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то вие сте от моята група – стопани на капризни кучета.

Звучи смешно някак, но си е голямо движение в кучешките среди. Оказва се, че доста четириноги любимци имат определени желания що се отнася до храната им. След години четене по темата, разговори с веретинари, наблюдения на кучо и обменяне на опит с други стопани, реших да събера информацията в материал, който да е от помощ за начинаещите притежатели на кучета и на тези, които все още се лутат в джунглата на съвети и митове по темата.
Моят калпазанин има и допълнителна екстра – като малък разви гастрит и сега менюто му е стриктно подбирано, което за родителите ми е странно и неразбираемо и когато оставя Арчи на техните грижи, правилата за хранене често биват подминавани. След това почти винаги имаме проблеми с подут корем и липса на апетит няколко дни. Та за да затвърдя знанията си по въпроса, а и да покажа нагледно на неразбиращите си родители, че и кучетатат могат да имат режим и при някои той даже е наложителен, изготвих тази статия.
Като начало, трябва добре да сме се запознали със съставките на всяка храна, която ние и кучето ни поемаме. Има много токсични храни за хората, а за кучетата някои обикновенни човешки храни играят същата роля – алкохол, лук, чесън, грозде, ксилитол, семена, ядки, шоколад. Тези храни никога не трябва да присъстват в менюто на любимеца ви! Доста подправки също не могат да се усвояват добре от кучешкия организъм, поради което трябва да сте внимателни с тях. Млякото е доста спорна тема – както при хората – има организми, които го приемат добре, има и такива, които имат непоносимост към него. Внимание трябва да се обърне и на приемането на мазнини – те са неразделна част от храната на кучето, но в големи количества транс мазнините са опасни за здравето ви и за това на вашият любимец.
Ако кучето ви има някакъв вид заболяване, както моето с гастрита, то трябва да се обръща допълнително внимание на режима му. Когато става дума за стомаха, има много храни, които могат да предизвикат дразнене, дискомфорт, болки и дори възпаление. Когато Арчи има проблем с корема, залагаме на лечебни гранули за няколко дни, които да премахнат възпалението, подуването и болката. Загубата на апетит е друг симптом, че нещо с вашият приятел не е наред. В повечето пъти се случва да е от разгонване или инатлък, както и от горепосочените неразположения със стомаха, но може и да е знак за нещо по – сериозно като грип например.
Долупосочената инфографика показва основните храни и тяхното място в менюто на нашите любимци:
Въпреки всички съвети и информация, много важно е да следите как различните храни влияят на ВАШЕТО куче.
Тази статия е обобщена от домоментните ми знания по темата, но в никакъв случай не пълната информация, така че ако искате да допълните нещо, ще се радвам да споделите 🙂