Какво следва когато вече сте довели кученцето у дома?

След като вече сте преминали основната част, а именно избирането на порода и вземането на малкия любимец, идва важния момент, в който го водите у дома.Оттък започва истинското приключение.
Преди да прекрачите входната врата с новия си приятел, се заредете с мнооого търпение и нерви. И много любов естествено. Дните напред ще са изпълнени с куп различни емоции, един с един няма да имат общо.

  1. Опознаване – докато кученцето ви порасне достатъчно, за да може да излиза навън е времето ви на опознаване един друг. Ще ви трябва поне седмица да свикнете заедно, да се нагодите към другия и да започнете да разчитате емоциите си. 
  2. Домашна среда – Малкото ви паленце няма идея какво е дом и че трябва да внимава с доста от заобикалящите го неща. Покажете му целия дом, след това се опитайте леко полеко да му разясните къде може да  дивее и къде трябва да се държи прилично. За всеки случай е хубаво да приберете или вдигнете нависоко ценните и чупливи вещи. Кучо ще прави доста пакости докато разбере, че това не е правилно държане. Не оставяйте отворени шкафове и чекмеджета. Прежалете дивана, дървената ракла и още някой друг мебел. Има голяма вероятност те да пострадат – през повечето време кучетата обожават да чесат зъбите си с нещо, да не говорим за първите месеци, когато му се сменят зъбките. Когато посрещате гости, подходете спокойно. Оставете кученцето да ги подуши. То приема всеки външен човек като потенциален нарушител и затова е неспокоен докато не подуши и не се запознае с госта ви. Изградете му и правилно държане спрямо посетителите на дома ви – не бива да ги лае постоянно, нито да им се катери прекомерно. Не оставяйте кученцето задълго само у дома. Привикнали вече към вас, моментите в които ви няма са трудно изпитание за малките калпазани. Кученцето задължително трябва да си има кът, където му е леглото, купичката, играчките.
  3. Хигиена – Тежката задача с изграждането на хигиените навици на любимеца ви започва от първия му ден в дома ви. Процесът е дълъг и труден, но ако подходите правилно и търпвливо, ще завършите с успех. Като за начало обособете мястото за хигиенните навици на кученцето. Когато се изпишка някъде другаде, наведете муцунката му над локвичката и ясно и откчетливо кажете “Не! Така не се прави!”. Напоете страница от вестник с течността и я поставете на правилното място, например в банята. След това заведете кученцето до там и му покажете, че тук е правилното място за изхождане. Оставете вестника известно време, нека малкия калпазанин сам отиде до него, да го разгледа и подуши. Процедирайте така, докато кученцето не започне да “ходи по нужда” на определеното за това място. Когато го направи, всеки път го поощрявайте, награждавайте го с лакомство. Важно е да разбира не само когато е сгрешило, а и когато прави нещата както трябва. Много е важно да му говорите отчетливо и уверено, не злобно. Викането също не върши работа. Метода с вестника можете да приложите и когато започнете да извеждате малчуана навън. Просто този път го поставете някъде в градинката, където го извеждате (не забравяйте да го изхвърляте, не замърсявайте природата). 
  4. Хранене – Малките кученца често са доста лакоми. Допустимите яденета на ден са 3. Не го прехранвайте, защото рискувате кученцето ви да затлъстее, което е проблем. Не го и оставяйте гладно. Никога не допускайте купата му за вода да е празна! Внимателно подберете храната на палето според размера, възрастта и породата му. Заложете на висок клас, за да сте сигурно, че кученцето получава всичко нужно за организма си, за да расте правилно. Докато е малко, не е препоръчително да му давате домашна храна. Ако все пак, решите да го храните с домашно приготвени ястия, то трябва да му вземете витамини, които са важни за организма му. Наблюдавайте как различните сортове храни му влияят – някои може да приеме, други може да не му понасят. 
  5. Ветеринарни грижи – в миналата статия ви разясних колко е важно да намерите надежден качествен ветеринар още преди да вземете кученцето у дома. Първото ви задължение е да го заведете за ваксини, чип и заверяване на паспортта. Не пропускайте манипулация, било то ваксина, обезпаразитяване или контролен преглед. Кучето има също толкова важни здравосложни нужди, колкото и вие. Не подценявайте здравето му, особенно в крехка възраст. Но не изпадайте и в другата крайност – не се вманиячавайте, нали сте чували израза ” Ще му мине като на куче”. С течение на времето ще започнете да разпознавате знаците, с които кучето ви сигнализира, че има проблем. 
  6. Социализиране – Другата много важна стъпка е запознаването на кученцето с външния свят. Когато започнете да излизате навън, първо ще е уплашено. Вие сте тези, които трябва да му покажат, че няма страшно. От първото излизане наблегнете и на държането на палето навън. Дайте му няколко дни да свикне с повода и след това започнето с обучението – как да върви до вас, сигнал за привикване, отношение към другите животни. Намерете на любимеца си приятели, много е важно да общува със себеподобни, за да се развива. В противен случай може да стане плашлив, затворен и самотен. Не се стряскайте, ако се скара с някое куче – те са животни и имат свой начин на общуване. Лаене, боричкане и леко зъбене са нормални неща. Внимавайте обаче с агресивните животни. Наблюдавайте много внимателно как се държат кучетата едно с друго. От изключително значение е вашата нагласа и държане – ако сте стресирани и уплашени, то и кучето ви ще е същото и няма да се отпусне. И до ден днешен, коггато майка ми извежда Арчи, все я е страх да не се случи нещо. Това рефлектира върху него и го прави неспокоен, което не бива да става. Вие трябва да излъчвате увереност и спокойствие във всяка една ситуация, било то по време на обучение, разходка или у дома. Осигурете на кученцето си нужното движение за деня, не пропускайте разходка. Водете го в парка, поне един път седмично правете дълги разходки и играйте активно. Измореното от игри и разходки куче е послушно у дома. 
  7. Разнообразие – Измисляйте интересни и различни занимания за вас и любимеца ви. Купете му играчки, измислете игри, взаимствайте идеи от интернет. Не го оставяйте да мързелува много и да е без занимание. От скука кучето може да опустоши дома ви. Също и от инат. Така че, колкото се може повече се занимавайте с кученцето и разнообразяването на ежедневието ви. 
 Да си гледаш куче е невероятно и богато на емоции преживяване. За да преминете изпита успешно е нужно много любов, търпение и спокойствие. С нерви няма да постигнете много. Обучението е дълго, но си струва. Не оставяйте паленцето ви да расте без възпитание и социални контакти. Помнете, че вие вече сте най – важното за него в света и от вас зависи дали то ще е добре или не. Пожелавам ви приятни и забавни мигове с новия ви верен другар 🙂 

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии