Какво трябва да знаете преди да си вземете куче

Едва ли има човек, който да не се разтапя при вида на малки пухкави паленца и техните сладурски физиономийки. Толкова миловидни, гушкави, игриви…Тези каплазани могат да изкарат усмивка на лицето дори на най – намусената личност.
Взимането на кученце у дома е голяма стъпка, която добре трябва да бъде обмислена и обсъдена от всички в къщата(или поне да убедите по – голямата част). Трябва да прецените ресурсите си и дали имате волята, търпението, времето и пространството да отгледате правилно здраво кученце. В списъка по – долу изкарвам поетапно няколко по – важни неща, за които да помислите, преди да пристъпите към взимането на куче. 

 1. Изберете породата куче. Внимателно преценете в какъв климат живеете, в апартамент или къща. Тези фактори са ключови за избиране на правилната порода. Ако не съобразите тях с избора си, обричате кученцето на непълноценен живот – изтезание е да отглеждате самбернар в двустаен апартамент. Трябва да съобразите също характера на избрата от вас порода с възможностите ви. Ако работите 12 часа на ден и живеете сами, едва ли едно капризно кученце от малките породи би се чувстало и растяло добре. Кучетата не са еднакви, имат различни нужди, темперамент и характер. Най – просто казано, кучето трябва да бъде еквивалент на вас. Друго , което трябва да разберете, ако живеете в кооперация е дали е разрешено да се гледат животни там.
 2. Хубаво обмислете откъде ще вземете кученце. Тези, които се продават по зоо магазините не се отглеждат добре, често са с вродени проблеми и недохранени. За съжаление, в България все още няма активно функционираща наказателна система относно това. Ето една скорошна история – Моли от Мола . Ако имате амбиции за развъждане и киноложки цели, то по – добре се обърнете към специализирани и легални развъдници. Те отглеждат само чистокръвни кучета от дадена порода, поддържат постоянна връзка със собствениците на кучета, закупени от развъдниците им и задължително дават сертификат за всяко кученце. Осиновяването е друг вариянт (по този начин се сдобих с Арчи). Тук също трябва доста проучване на клиники, приюти или хора предлагащи кученца за осиновяване. Ако се спрете на варианта с клиниката, то разберете дали тя е добра, дали ветеринарите в нея са квалифицирани и преди всичко дали е легално. Разпитайте лекарите за всякаква информация относно паленцето, което сте си избрали, за да сте наясно с порода, болести и др.(По стара традиция и вярване, при осиновяване или подаряване на животиче, новият собственик символично дава стотинки на хората, от които взима кученцето, за да бъде то здраво) Ако сте се харесали кученце от обява, имайте в предвид, че повечето хора провеждат нещо като интервю с бъдещите осиновители. Това се прави с цел доброто бъдеще на животинчето, така че не се сърдете или стряскайте от купищата въпроси, които могат да ви зададат.
 3. Ако имате деца, то задължително първо направете среща между тях и кученцето, преди да сте го взе у дома. Независимо дали вие обичате кучетата, това не е гаранция че кученцето ще се разбира добре с децата ви. За да сте напълно сигурни, че съвместното ви съжителство ще мине безоблачно в този аспект, направете пробна среща, разходка или дори пренощуване на животното у вас, за да видите как се държи то и децата ви в различни ситуации.
 4. Грижите и отглеждането на куче са скъпо занимание. Много обстойно преценете бюджета си. Може би ви се струва просто, но за да расте щастливо и здраво кученцето трябва да се води редовно на ветеринар,да му се поставят ваксини, кастриране, да се обезпаразитява,лекарства при евентуален здравословен проблем,да се храни пълноценно,да има удобства(играчки,легло,повод,каишка,контейнер за пренасяне при пътуване и др.) Отделно уроци, участия в изложби и други подобни също са обвързани с пари.
 5. Алергични ли сте? Ако отговора е да, то по – добре се откажете от идеята за куче. Съжителстото ви няма да е приятно нито за вас, нито за него. За по – голяма сигурност, проверете тази важна подробност – ако сте избрали породота и имате познат с такова куче, помолете го да прекарате малко време с него. Ден, два ще свършат работа. 
 6. Подгответе се за големи пакости. Дали ще са мебели, чаршафи, дрехи, обувки или някоя друга покъщнина, то бъдете готови да ги прежалите. Колкото и добре да дресирате паленцето, до определена възраст(а при някои породи дори и след това) то си е пакостник. Докато зъбките му растат и се сменят, то буквално може да изяде всичко, което види, независимо от какво е направено. Малко или много, дивото в него взима предел понякога. Дане споменавам колко много обожават кучетата да дъвчат нещо – могат да го правят постоянно. А и едно малко паленце няма изградени хигиенни навици и буквално ще опикае пода ви. В най – добрия случай, с времето ще се научи за навиците и да опустошава само играчките и леглото си. Научете го, че това не е правилно, но караницата и боят не вършат работа. Все пак, имайте предвид и другата страна и не бързайте да сменяте мебели. Запасете се с ооогромно търпение.
 7. Кучетата изискват много енергия и време. Малкото кученце трябва да се научи на дисциплина и да има изграден постоянен график. За да се случи това, трябва да се работи многооооо време и е доста трудоемко. Първите щест месеца са най – изтощителни. Първоначално ще скимти цяла нощ, докато не свикне с вас и дома ви. След това ще го прави, когато остане само. Ще ви прави напук,ще лае за щяло и нещяло,ще преобръща дома ви с главата нагоре,ще се изхожда където му хареса. Ще го е страх да излезе навън, ще бяга, ще се крие. Списъка е дълъг, но едно е ясно – пригответе се за всякакви дивотии и се презаредете с търпение. Ще си струва, уверявам ви! След време ще се смеете и забавлявате на това, колко креативен може да бъде четириногият ви немирник в пакостите си. Все пак, приберете скъпите вещи и лекарствата на място, където кучето не може да ги докопа.
 8. Кучето е живо същество, не стока от супермаркета. Един път станало част от семейството ви(това се случва доста бързо), кученцето не знае друг начин на живот. Не може да го върнете или изхвърлите след месец, защото не ви харесва как се развиват нещата – това не е бездушна стока като скъсаните обувки например. Улиците са пълни с кучета, които са били домашни, но по едни или други обстоятелства, са изхвърлени на произвола на съдбата. Тези животни са много емоционални, особенно когато са в ранна възраст, затова преди да предприемете каквито и да е действия по вземане на кученцето у дома, бъдете абсолютно сигурни, че каквото и да се случва, няма да се предадете или да ви омръзне.
 9. Намерете квалифициран ветеринар. Разучете какво е положението в квартала ви за най-близко и акос е налага и извън него. Много е важно да имате на разположение адекватен и сигурен доктор. Един пишман ветеринар може да ви докара много проблеми до главата, да не говорим за по – лоши неща. Проверете къде ходят познатите ви и доволни ли са, в крайна сметка, ако не друго, поне ще знаете къде да не ходите. От изключителна важност е кучето и вие да имате доверие на доктора.
 10. Чип,регистрация,паспорт. Вече и в България по закон кученцето трябва да бъде чипирано и регистрирано в съвета задължително. Без паспорт не може да излиза, все едно вие да не си носите личната карта. Всичко това се прави още преди да заведете малкия приятел у дома. Обезпаразитяването също е препоръчително преди да стъпи то в дома ви. От развъдниците по задължение трябва да са свършили всичко това преди да ви дадат кученцето. При предаването му трябва да ви предоставят попълнен паспорт с първите ваксина и обезпаразитяване, както и номера на чипа. Ако го осиновявате обаче, приюта или хората, от които го взимате, не са задължени да го напрарят. Затова първата ви работа е да направите тези три стъпки преди да приберете кученцето вкъщи.
  Това бяха най – важните точки при подготовката за взимане на кученце. Нещата, които трябва да се направят след като малкото ни приятелче е вече у дома, ще обсъдим в следващата публикация. А дотогава аз отивам да потормозя моя немирник 😉

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии