Книги, които да прочетете по време на карантина

“Множество книги са като ключове от непознати стаи в замъка на собственото аз”

Франц Кафка

Омръзна ви от филми и ровене из интернет? Книгите са страхотна алтернатива за приятно прекарване на иначе монотонната карантина. Сигурно има поне една книга, която желаете да прочетете, но не ви е оставало време. Аз лично имам цял рафт с такива и сега е моментът да започна да наваксвам. Ето няколко предложения за интересни четива:

География на блаженството – Ерик Уайнър

Авторът Ерик Уайнър решава да изследва чисто географските измерения на щастието. За целта обикаля десет държави, за да провери лично къде хората са най-щастливи. Няма да получите еднозначен отговор на този въпрос, но с удивление ще откриете колко безкрайно различни версии за блаженството съществуват.

Всичко е прецакано – Марк Менсън

Марк Менсън пази до отпечатването съдържанието на новата си книга в пълна тайна, защото се опасява, че може да не отговори на очакванията след огромния успех на първото заглавие. И този път той избира трудния път да е честен със себе си и читателите. И измисля напълно нова тема и концепция, поемайки предизвикателството да не се хареса на всички, но пък да каже каквото иска.

Парижкият апартамент – Мишел Гейбъл

Мечтаете ли си за Париж? За разходка по Шанз-Елизе, за романтична вечеря с френско вино и сирене? Иска ли ви се да се докоснете до тайните на града на любовта, да се насладите на изкуството, което е приютил? Е, вече не ви трябва самолетен билет. Можете спокойно и безопасно да се пренесете там с тази невероятна книга.

12 правила за живота – Джордан Б. Питърсън

Това не е книга от един психолог за психология. Нито е класическата книга за самопомощ и личностно развитие. Тя е много повече от това. В нея си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

10 минути и 38 секунди в този странен свят – Елиф Шафак

В минутите след смъртта си Текила Лейла си спомня живота – започнал с надежди и завършил… Всъщност завършил. Обаче не е толкова просто, нали? Приятели, семейство, любов, сълзи, омраза, мечти. Всичко протича пред очите ни за десет минути и тридесет и осем секунди. Казват, че това е времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло. Но как е възможно да събереш цял един живот в минутите, необходими за завирането на чайник?

Отговорът – Алън и Барбара Пийз

Как да открием това, което искаме от живота, и да го накараме да се случи?
Новата книга на международната сензация Алън и Барбара Пийз разбива границите, които до този момент сме били научени да си поставяме, и демонстрира как истинската промяна в живота е напълно възможна – ако си задаваме правилните въпроси. Книгата “Отговорът”:
– Ви помага да направите първата стъпка към промяната и да разберете какво точно искате да постигнете;
– Ви дава увереността, нужна, за да смените работата си, връзката си или качеството си на живот;
– Разглежда научните подходи към способността на мозъка да Ви води към успеха;
– Ви разказва личните истории на Алън и Барбара, когато са се сблъсквали с пречки по пътя си.

Гордост и предразсъдъци – Джейн Остин

Защо едни книги се превръщат в литературна класика, а други не? Дали тази, която сега държите в ръце, дължи непреходната си слава на пълнокръвността на образите си, на завладяващата си интрига или на важните си послания? Или пък на това, че всеки от нас има и гордост, и предразсъдъци и е любопитен да узнае до къде ще го отведат те?
Това е роман, който всеки е добре да има в домашната си библиотека. Филмовите студиа или телевизиите периодично ни поднасят поредната си негова визуална версия.
Но страниците на едно преборило времето произведение съдържат енергия, която само личният прочит може да почерпи.

Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот – Ектор Гарсия, Франсеск Миралес

Най-добре пазената тайна на японското дълголетие се нарича икигай. Значението на тази дума може да се опише по различни начини: „причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“; „радостта да си винаги зает“; „страстта, която ти носи удовлетворение и радост“… Но всички те водят към едно – причината да живееш!

Произход – Дан Браун

Откъде идваме? Къде отиваме?
Робърт Лангдън, харвардски професор по символика и религиозна иконография, пристига в музея „Гугенхайм“ в Билбао, за да присъства на оповестяването на откритие, „което завинаги ще промени лицето на науката“. Организатор на събитието е неговият приятел и някогашен студент Едмънд Кърш – четирийсетгодишен милиардер футурист, чиито изумителни изобретения и предвиждания са му създали скандална слава по света. Тази вечер няма да е изключение: той обявява, че ще разкрие поразително постижение, което ще разтърси самите основи на човешкото битие.

Яж, моли се и обичай – Елизабет Гилбърт

Елизабет Гилбърт e млада омъжена жена, която не е щастлива от семейния си живот. След мъчителен развод и бурна любовна връзка тя е съсипана и объркана, но и свободна както никога преди. Лиз се отправя на едногодишно пътешествие в търсене на щастието и равновесието в живота си.

Кратки отговори на големите въпроси – Стивън Хокинг

Широкообхватна, интелектуално стимулираща, страстно обоснована и пропита с характерното му чувство за хумор, „Кратки отговори на големите въпроси“, последната книга от един от най-големите умове в историята, е личен поглед към предизвикателствата, пред които сме изправени като раса и накъде вървим като планета.

Живот в скалите – Мария Лалева

Драматична история на ръба между философията и притчата провокира читателя да си задава въпроси, да открива своите лични отговори и да изживее цяла палитра от човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Магията на подреждането – Мари Кондо

Бестселърът на минимализма „Магията на подреждането” от Мари Кондо е смесица от лична история, житейска философия, стратегии за подреждане на дома и съвети за сгъване на дрехи.

Където пеят раците – Дилия Оуенс

Романът няма да остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с шеметната си фабула с неочаквани обрати, с трогателния образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали.

Моята историяМишел Обама

Дълбоко личната, завладяваща и вдъхновяваща автобиография на бившата първа дама на Съединените щати! Топла, мъдра и откровена, „Моята история“ е необикновената равносметка на една жена с голямо сърце и твърд характер, която надскача всички очаквания и чийто път ни вдъхновява да направим същото.

Сега се нуждаете само от чаша ароматно кафе или чай. И малко фантазия… Приятно четене XO