Как да останем/влезем във форма по време на карантина?

Едночасова тренировка отнема 4% от деня ви.

Оправданието “нямам време” вече не е фактор.

Казват, че не да вкараш тялото си във форма, е трудно. Тегавата част е да вкараш ума си във форма. Или иначе казано – да си вдигнеш мързеливият задник от дивана! Последното съм го изпитала на собственият си такъв. Определено е тежка задача. Но идва светлият момент, в който осъзнаваш, че няма да се сдобиеш с желаните извивки само с мечтаене и гледане на снимки. Ще трябва да се поизпотиш доста. Да те боли. Да промениш навиците си. Звучи адски трудно! И е така, но наградата винаги идва след усърдно свършената работа. И в този случай е буквално – колкото повече работиш върху себе си, толкова по – добре ще става и пътя до целта ще се смалява.

Никога не съм била от активно спортуващите или запалените по фитнес особи. По – скоро съм от типа ” филм + чипс = страхотна комбинация” . И то от мързеливите едишъни. Не ми се е и налагало да с променям възгледите си. До преди година и половина, когато заради здравословни проблеми, качих повече от 10 килограма за месец. Първите месеци не се осъзнаваш, след това идва периода на отричане и накрая премиряването. Така си мина почти година. След това се оказа, че медикаментът, който ме бе накарал така да набъбна, няма да позволи промени в тялото ми още няколко месеца. И ето как се озовах примирена със ситуацията, че ще си отглеждам 13 излишни килограма. Но после дойдоха здравословните усложнения, породени от тези килограми и отказа на тялото ми да работи с тях. Задъхвах се, уморявах се много по – лесно от преди и станах по – скована. Това бе момента, в който си казах, че промяната е задължителна.

Не че мразя да тренирам, просто първите няколко пъти са ми неприятни. Навик се гради за 21 дена, е точно тези дни са ми проблемните. Предимно издържам около 10 и хъса се изпарява заедно с желанието ми за трениране. Започвам да си намирам оправдания – залата е далече, няма с кого да отида, в цикъл съм. Така прецаках и последният си тренировъчен режим преди месеци. А великите думи ” от утре почвам” не съм ги изричала само аз многократно. Стигне ли се до намиране на оправдания, то жените сме с два доктората по темата. И тук се намесва карантината…

Всяка сутрин ставаме, закусваме, сядаме на лаптопа или телевизора и там преминава по – голямата част от времето ни. Може да разнообразим малко с чистене или готвене. Най – далечната ни разходка от седмици е до магазина, или ако сме щастливци – с кучето. И до там се простира движението ни за деня. Само че, след десет дена заседнал живот, дори на мен ми писна от тази рутина. Затова реших да съчетая принудителното стоене у дома с безбройните безплатни онлайн тренировки, които са на разположение в интернет пространството. А и взех инициатива за разходките с Арчи.

Както всички знаем, началото е най – трудното, затова реших да бъде ударно. Точно в този момент ми попадна реклама за онлайн платформата на Крис Хемсуърт ( ако не знаете кой е – изгледайте “Тор” 😉 ) – Centr , която има безплатен шест седмичен план (към този момент са върнали 7 дневният). Какво по -добро начало, помним онези 21 дена за изграждането на нов навик. Самата платформа предлага всичко, от което може да имате нужда – хранителни планове, рецепти, разнообразни тренировки, медитация, полезна информация. И всичко това е прилежно миксирано и персонален план за всеки участник. От вас се иска само да се потите.

Аз вече съм на ден 15-ти и съм шокирана! От лекотата, с която е обяснено всичко. От многото възможности за смяна на тренировки или хранене. От непознатите до момента за мен нужди на тялото ми като медитация например. И най – вече от себе си, че все още съм тук след десет дни. Колкото до тренировките – единият ден ми иде да псувам неспирно срещу екрана, на другият ми е като песен. И това е част от промяната. Да излезеш от комфортната си зона. Да отидеш на километри от нея. Продължавам да го правя и с радост наблюдавам започналите промени, не само физически, но и психически. Ще видим докъде ще стигна…

Спирам с разтягането на локуми и ви споделям списък с различни източници за тренировки, от които да намерите своята или пък да ги миксирате :

  • Гореспоменатата Centr

YOUTUBE канали:

INSTAGRAM акаунти:

FACEBOOK live сесии:

Просто изберете вашият вариант и се забавлявайте 😉

☆ ☆ ☆ Няколко прости трика за тренировките в домашни условия:

  • Бутилките омекотител и гел за пране са идеален заместител на гиричките.
  • Защо да се охарчвате допълнително за постелка, когато имате килим.
  • Вместо спортни ластици вземете обикновени ластици за дрехи, малко по – широки. Завържете/зашийте двата края и воаля – вече имате ластик за упраженията.
  • Следете прогреса си, като си записвате резултатите на всеки 10 дена. За да се мотивирате, си поставете цели за следващото измерване.
  • Ако не можете да изпълнявате правилно клекове, просто сядайте и ставайте от стола.
  • Топката за упражнения е страхотна придобивка, а може да я ползвате и за седене – подобрява стойката.
  • Медитирайте! Самата аз наскоро се запознах с тази дейност, покрай програмата ми в Centr, където задължително след всяка тренировка или преди лягане, има тематична сесия. 10 минути са напълно достатъчни, за да освободят ума и тялото ви от събраното напрежение през деня.
  • Винаги правете поне 5 минутна загрявка преди тренировката, за да предодвратите разтягания и сериозни контузии
  • Не на последно място – хранете се здравословно. Идва сезонът на мног плодове и зеленчуци, които са страхотни витаминозни и пречистващи бомби за нашите тела. Дайте си почивка от захарта и тестените изделия за месец и вижте резултата. Подобен детокс е добър не само за отслабване, и за пречистване на кожата.

Надявам се да намерите нужната ви мотивация и идеи из горните редове и да не позволявате на сегашната ситуация да ви извади от форма – физическа и психическа! Успех 🙂

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии