Какво да не пропускате в Атина

 

 Хората, които ме познават, знаят каква голямa любов изпитвам към космополитните градове – места, изпълнени с милион лица, истории, пътища, тайни. Колкото и да обикалям подобни грaдове, винаги имам какво още да видя за първи път.

Влекат ме като магнит. Такъв е и случаят с Атина – любов от пръв поглед! Невероятен град, многолика нация, разнообразни миризми, цветове, изживявания. Да посетиш този град, за мен си е цяло приключение, всеки път! Винаги не ми стига времето да го обходя от край до край. Имам чувството, че на всеки ъгъл има по нещо интересно. Ще ви представя моите любими места в този чудесен град, които смятам че непременно трябва да се посетят. 
 
Акропола – Неслучайно го поставям на челно място в класацията. Емблема на града, тази забележителност носи славата си векове наред. Разположена на хълмиста местност, от върха, където са разположени същинските обекти, се разкрива спираща дъха гледка към цяла Атина. В момента Партенона (храма на богинята Атина) се реставрира и дузината кранове и скелета, заобикалящи го, може малко да поразвалят снимките ви, но пък магията на мястото си остава все така силна. Не забравяйте да се качите на терасата със знамето(което също си има история) – гледката ще ви накара да се чувствате като малки мравчици в този обетован лабиринт.Опашки на входа винаги има, особено през лятото. Въпреки това, движението вътре е динамично. От няколко години, отсреща функцунира и новият музей на Акропола, поместил в себе си изключително богата колекция от артефакти, руини и реконструкции.

Работно време на Акропола: лято 08:00 – 19:30 ; зима 08:30 – 15:00. Билети: 12 евро.
(!ВАЖНО! Билета за Акропола важи и за Храма на Зевс Олимпийски, Древната Агора и музеят към него, Римската агора, Арката на Адриан, Керамикос.)
Работно време на музия: 08:00 – 20:00, в понеделник не работи.
Билети: 5 евро.
 

Храмът на Зевс Олимпийски – Намира се в непосредствена близост до Акропола. Огромните колони, две от които съборени от последното земетресение, отново правят човек нищожен на размери. И тук се носи магията, типична за Акропола и другите древни светилища. Самият храм се намира в сърцето на мястото, обграден от китна градина. На входа на храма се намира друга забележителност – Арката на Адриан.

Адрес

 

 
Площад Синтагма и Парламента – Дори да не сте ходили никога в Гърция, поне сте чували за темперамента и свободолюбивостта на гръцкия народ. Няма по – подходящо място за изразяване на това от Парламента и площада пред него. На входа му всеки ден се изсипват купища туристи, запленени от сградата и смяната на караула, което си е цяло представление. Тя се случва в определени часове (9, 14, 16) и тогава наплива е двоен. А оттам можете да стигнете до всяка точка на града. От площад Синтагма само напред е търговската улица Ерму, препълнена с магазини и кафета – чудесно място да загубиш време и пари.
 
Монастираки – Най – оживения площад в Атина. Там винаги има какво да се види – пеещи и танцуващи улични групи; баби, продаващи плодове; а братята негри, които продават гривни и оприличават всяка втора дама на Шакира, са постоянно явление там. Монастираки е отправна точка за много от големите улици. В околността се намират доста забележителности – Арт музея, Библиотеката на Адриан, Стоата на Аталос, Храма на Хефест, Старата Агора, Акропола. Тук също можете да се отдадете на пазаруване в многобройните магазини и да отпочинете в редицата кафетерии и таверни. Бъдете внимателни обаче – джебчийството е добре развит бизнес в цяла Атина.
 
 
Плака и Псири – Тези два квартала са всякаш застилани във времето – каменни пътеки, вековни дървета, старинни кафенета – перфектен начин да се потопите в автентичната гръцка култура. Често Плака бива наричан “Квартала на Боговете”. Пълен е с много магазини и разнолики бутици. Любими места за разходка на атиняни.
 
 

Националната градина – Едно природно съкровище! С огромните си палми, многото поляни и градинки, клетките за различни видове птици и някои земни представители на животинския свят, това място е изумителен оазис в центъра на неспирния град. Разходките там са релаксиращи, подходящ е и за пикник.

Работно време: 06:00 – 21:30

Адрес

 
 
 

 
Хълм Ликавитос – Приемайки, че гръцките богове са реалност, то те са били изключително “дашни” към града. Ликавитос е още едно магично място, намерило мястото си в Атина. Смятан за най – високата точка в околността, той разкрива панорама към целия град и Егейско море, способна да спре сърцето на всеки изкачил се до върха. Все още не съм имала щастието да наблюдавам залеза на Санторини, но го направих на Ликавитос и смея да твърдя, че също си заслужава. До самия връх има телеферик, а за по – активните и пътека, която започва от края на улица Aristippou в Колонаки. Наричат го “Хълмът на влюбените”.
Работно време: 09:00 – 01:30
Билет: 7 евро двупосочен. Попринцип в Петък е безплатно, стига да не са сменили политиката си.
 

Стадион Панатинаикос – Домът на първите съвременни олимпийски игри.Още едно запазено място, на което можете да се насладите на автентичния дух на града и да се пренесете в древни времена. Днес се използва за представления и състезания. Побира над 68 хиляди души.  

Работно време: 08:00 – 18:00

 Адрес

 
Национален археологически музей – един от многото музеи в града. Изключително богати експозиции, разказващи историята на древните народи – египтяни, византийци, римляни, траки. Не съм голям фен на музеите, но този го разгледах с голям интерес и пак бих го посетила. Пред музея има прекрасна градина с фонтан и палми, също и заведение.
Работно време: Понеделник – 13:00 – 20:00 Вторник – Неделя – 09:00 – 16:00
Билет: 15 евро.
 
 
Атина разполага с още доста на брой богати музеи: Националния исторически музей, Бенаки, Новия музей на Акропола, Византийски музей, Военен музей, музей на цикладското изкуство, музей на народното творчество, Градския музей, Еврейски музей, музей на съвременното изкуство и други. Има и други забележителности, които със сигурност ще открието, докато обикаляте горепосочените. Разнообразието е голямо, има за всеки по  нещо. Площад Омония не е препоръчителна дестинация за разходки и посещение. Въпреки, че се води за сърцето на Атина, днес се е превърнал в свърталище на проститутки и наркомани. Гледки като припаднали хора по улицата, там са често срещани. Целият град гъмжи от полиция, която следи всяка крачка на хората, но за да избегнете некомфортни преживявания, избягвайте тази част на града.

    Атина е многолик град – безчет забележителности и музеи, планина, хълм и море. Способна е да задоволи всеки културен глад. От гледна точка на забавлението също няма да ви остави разочаровани – във всеки квартал има дузина китни и оживени кафетерии, ресторанти и барчета. Хубаво е да запомните, че там живота започва следобяд. От късна сутрин до към обяд гърците работят, после се прибират за следобедна дрямка и след това започва същинската част от деня, та чак до зори.
Магазините имат малко странно за чужденците работно време : 
Понеделник и Сряда – 09:00-15:00  
Вторник, Четвъртък, Петък –  09:00-14:00 и от 17:30-21:00
Събота  – 09:00-15:00

От гледна точка на градския транспорт, няма да имате проблеми, стига да не уцелите някоя стачка на персонала, която са си чести в последно време. Хубавото на стачките е, че тогава ще се возите безплатно, иначе билета струва 1,40 евро и е валиден 90 минути. Има и дневни карти. Атина има доста плажове, приемащи безбройните желаещи да се порадват на морето. Ако очаквате пухкав пясък, то по-добре се откажете от плажа. Тук той е съставен предимно от камъни, малки и големи. Чак към края на града, се появява по – голямо количество пясък по плажовете. Водата е кристално чиста почти навсякъде, но ако ще избирате плаж, то фокусирайте се към Вула, Кавури, Вулиагмени, Варкиза. Ако пък ви се обикаля още, посетете плажа на нос Сунио, разположен на 65км. от Атина. Най – южната точка на полуостров Атики. Там се помещава и великолепния храм на Посейдон, а местността е приказна – релаксираща, зелена, малък спокоен плаж с кристални води.

 

В града е доста развито уличното изкуство – има десетки картини на главни и скътани улички, придаващи цвят на цялата обстановка. Така че, ако се интересувате от този вид изкуство, то има доста какво да разгледате.

Надявам се да съм била полезна. Приятно прекарване в този невероятен град 🙂

 
 
* Някои от снимките не са мои, взети са от интернет.

 

 

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии