Колко често кучето ни трябва да посещава ветеринар?

Цялата отговорност около това да имаш домашен любимец си е голямо приключение. Особено пък ако малкият ви приятел е с по – различни нужди и претенции. Често месечните разходи за животинчето надхвърлят вашите собствени. Но това трябва да ви е  ясно още когато се решите да си вземете вкъщи компания.
 
 
Като собственик на куче, ще се ограничавам да ви говоря само от тази гледна точка, защото за всяко животно нещата са различни. И така, нека обърнем внимание на една сериозна тема – кога трябва да водим кучетата на ветеринар?
 
Кучетата са едни от най – активните животни и това се разбира и по грижите за тях. Здравите кучета имат:

– влажно носле
– чисти зъби
– отделят изпражнения от 1 до 3 пъти на ден, с нормален цвят и консистенция
– спокойно коремчето
– здрава кожа и блестяща козина

Показател за доброто им здраве е и тяхното психическо състояние. Ако забележите промяна в някой от тези фактори, то може би имате нужда от консултация с ветеринар.
В днешният пост на фокус ще са рутинните посещения във ветеринарният кабинет. Моят калпазанин е доста редовен посетител там, но това се дължи на проблем с аналните жлези, за които ще ви разкажа друг път. Лятото пък, на два пъти имаше грип, придружен с диария. Тогава бе голямо преживяване – ще ми се смеете, не не подозирах, че кучетата боледуват от грип толкова сходно с хората.
Арчи е вече на 5 години и сме изградила схема на посещения, но първите години ми беше голяма каша кога точно и за какво трябваше да посетим ветеринарката ни. Имайки предвид моето лутане, реших да улесня новобранците и да съставя списък с годишните регулярни посещения при ветеринар.
1. Най – важни са ваксините! 
Главното условие, за поставяне на ваксините е кучето да бъде здраво. Първите 3 ваксини на малите кученца се правят по схема от 45-я ден до 3-тия месец, през 2 седмици. След това кученцето се ваксинира веднъж годишно със 7-валентна ваксина (DHPPi + L + R)*.
В България ежегодната ваксинация срещу бяс е задължителна!
Ваксините могат да причинят алергична реакция – подуване на муцунката и клепачите. Затова съм с повишено внимание в деня на ваксинирането и този след него, за евентуални прояви на алергия.
 
 
2. Обезпаразитяване.
Бива два типа – външно и вътрешно. Външното става посредством пипети или каишка – ние с Арчи залагаме на каишката Foresto на Bayer, която не е много евтина, но пък предпазва 8 месеца и е водоустойчива. Вече три години сме с нея. Има и по – достъпни варианти, да не говорим пък какви иновации настъпиха вече – преди време засекох електронен уред против бълхи и кърлежи. Козметика също има – шампоани, пудри…
На кучета с по – голяма козина може да се сложи допълнително и пипета в по – пиковите месеци. Арчи е среден на ръст и козината му не е от най – големите, с каишката се справяме чудесно.
Вътрешното обезпаразитяване става чрез хапчета всеки месец, най – много през 2. Вариации на марки много, съответно и на цени. Ние използваме Cestal, като дозата се регулира в зависимост от теглото и годините на кучето. Арчи тежи 14кг и дозата му е едно хапче и половина.
Даването на хапчетата е изпитание – ако и вие имате инатлив калпазанин като мен, значи разбирате за какво говоря. Общо взето има два начина – чрез замаскиране на хапчето в лакомство или нещо, което кучето ви обожава (при нас фъстъченото масло върши чудеса), или директно пускане в гърлото, ако се преборите с дивака си хаха. Майка ми е станала специалист в тази дейност.
 
 
3. Изследвания
Веднъж годишно водя Арчи да му направят пълна кръвна картина. Хубаво е да се прави, за да сте в течение за цялостното състояние на любимеца си.
Арчи има гастрит, което също налага контрол. Правим го през 6 месеца, за да сме сигурни, че всичко е наред.
Друг повод да се видим с ветеринаря е изчистването на аналните жлези, което при нас се случва почти всеки месец, защото Арчи има хроничен проблем с тях.  Преди година едната абсцесира и се наложи манипулация за изчистването на секрета. Цялото преживяване бе доста болезнено за Арчи и затова сега правим месечно прочистване, за да не се възпалят отново жлезите.
Аналните жлези принципно се изтискват чрез по – твърдо изпражнение, но при мъжките екземпляри се наблюдава предразположение към възпаление, затова ако видите кучето ви да си влачи и ближе дупето, това е главният признак, че има дискомфорт от същите тези жлези. Друг признак е хапането на възглавничката на лапата.
 
 
4. Козметични процедури
Рязане на нокти, чистене на зъбен камък, почистване на уши, подстригване – в зависимост от породата и нуждите на вашият четириног приятел.
Преди няколко месеца купих за Арчи четка и паста за зъби и сега се учим да си ги мием поне веднъж в седмицата.
Ноктите ги режем през 4/5 месеца, а пострижка още не сме си правили, защото ми е жал да му отрежа хубавата козина, но някои ветеринари препоръчват подстригването веднъж годишно в топлите месеци хем за да не е толкова горещо на кучето, хем за да се поднови козината – както при хората с косата.
 
 
Това са основните поводи за посещение на ветеринарна клиника. Разбира се, има и непредвидени като грип или някоя диария, но те са отделна тема, която ще е разгледана в друг пост. Наблюдавайте кучето си и ако няма някакъв симптом за тревога, не го тормозете с излишни срещи с лекаря (казвам го от личен опит хах).
Водете прилежно кучешкият паспорт, носете го винаги със себе си, когато сте с любимеца си навън или на път, защото от миналата година текът проверки. Може и да си направите тефтерче, където да записвате всичко – рожден ден, боледувания, тегло, дати на обезпаразитявания и други подобни. Много по – лесно е и не си блъскате главата, когато забравите датата за ваксинитане ( моя милост, първите две години хаха).
Надявам се да съм била полезна с информацията. Ще се радвам да чуя и вашата гледна точка 🙂
 
 
*D – Гана
H – Инфекциозен хепатит
P – Парвовироза
Pi – Параинфлуенца
L – Лептоспироза
R – Бяс
 
 
 

Добрe дошли,

Нямам търпение да ви споделя комичните си преживявания и незабравимите моменти!

Instagram

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

София, България

Последни статии